3 απλά βήματα για καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά σας

family1

3 απλά βήματα για καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά σας

3 απλά βήματα για καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά σας

 

Η ανάπτυξη σωστής επικοινωνίας μεταξύ εσάς και του παιδιού σας, αποτελεί τη βάση για μια γερή και μακροχρόνια υγιή σχέση.

 

Γράφει η Μαρία Γκλιάου, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

 

επικοινωνια με παιδια

Τα παιδιά με την ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον, ξεκινούν να γίνονται πιο ανεξάρτητα, να περνούν αρκετό χρόνο της ημέρας εκτός του σπιτιού και να συναναστρέφονται με συνομηλίκους τους. 

Η επικοινωνία με το παιδί σας από μικρή ηλικία, αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη και ενίσχυση της μεταξύ σας σχέσης, μέσω της ανταλλαγής ιδεών, απόψεων και πληροφοριών, χτίζοντας με αυτό το τρόπο γέφυρα επικοινωνίας που θα ακολουθεί και κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Πώς όμως μπορούμε να ενισχύσουμε ένα παιδί να μοιραστεί και να εκφράσει αυτά που σκέφτεται, νιώθει και βιώνει; Εφαρμόστε αυτά τα απλά καθημερινά βήματα και θα δείτε άμεσα θετικά αποτελέσματα !

 

Βήμα 1o:

 Δώστε αναπόσπαστη προσοχή όταν το παιδί θέλει να σας μιλήσει για κάτι.

Προσπαθήστε να σταματήσετε άμεσα την όποιαδηποτε άλλη ασχολία σας και ακούστε το προσεκτικά. Κλείστε την τηλεόραση ή αφήστε κάτω την εφημερίδα όταν το παιδί θέλει να συζητήσετε.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, εξηγήστε του ότι πρέπει να τελειώσετε αυτό που κάνετε και τότε θα είστε στη διάθεσή του να το ακούσετε.

Ενισχύστε το παιδί να συνεχίσει τη συζήτηση, δείχνοντας ενδιαφέρον και επιβραβεύοντας τη προσπάθειά του για συνομιλία. Ρωτήστε ανοικτές ερωτήσεις που προωθούν το διάλογο, αντί για κλειστές που μπορούν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

 

Βήμα 2o:

 

 Όταν συζητάτε με το παιδί μην στέκεστε από πάνω του επιβλητικά και μην του μιλάτε από απόσταση.

Πηγαίνετε κοντά του, κατεβείτε στο επίπεδό του και διατηρείται οπτική επαφή.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις φωνές, να του μιλάτε ήρεμα και σταθερά.

Δείξτε του σεβασμό και μην το διακόπτετε όταν προσπαθεί να σας μιλήσει.

Μην συζητάτε θέματα που μπορεί ενοχλήσουν το παιδί και να το φέρουν σε δύσκολη θέση μπροστά σε άλλους.

Προσοχή!

Εάν ντροπιάζετε το παιδί μπροστά σε άλλους τότε θα οδηγηθείτε σε προβληματική επικοινωνία με το παιδί.

 

Βήμα 3o:

 

 Καθοδηγείστε το παιδί να σκεφτεί και να σχεδιάσει ορισμένα βήματα για την επίλυση του προβλήματος που το απασχολεί.

Προσοχή!

Αποφύγετε εκφράσεις όπως «εγώ ξέρω τι είναι καλό για εσένα», «κάνε απλά αυτό που σου λέω και το πρόβλημα θα λυθεί».

Μην απορρίπτετε τα συναισθήματα του παιδιού. Μην ξεχνάτε ότι κάτι που σε σας φαίνετε ασήμαντό, για το παιδί σας μπορεί να είναι σημαντικό. Να το θυμηθείτε αυτό την επόμενη φορά που θα προσπαθεί να σας πει κάτι «επείγον», και εσείς θα είστε απασχολημένοι.

 

Σε μικρότερες ηλικίες

 

 Σημαντικό είναι να εκφράζεστε ανάλογα με το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού, να χρησιμοποιείτε το όνομά του και να αναφέρεστε στη συμπεριφορά του ούτως ώστε να γίνεστε κατανοητοί. Π.χ «Άννα μπράβο που μάζεψες τα παιχνίδια σου».

Επίσης, ιδιαίτερα βοηθητικό είναι να επαναλαμβάνετε κάποια από τα πράγματα που έχει πει το παιδί ή να κάνετε διευκρινιστικές ερωτήσεις ούτος ώστε να επιβεβαιώνετε ότι έχετε καταλάβει σωστά τι σας είπε.

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι κατανοείτε πως νιώθει. Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως «Καταλαβαίνω ότι είσαι στεναχωρημένος/η» ή «Πρέπει να νιώθεις πολύ θυμωμένος/η για να μου πεις κάτι τέτοιο».

 

Αποφύγετε:

 

 Να μιλάτε στο παιδί όταν είστε θυμωμένοι με τη συμπεριφορά του. Προτιμήστε να ηρεμίσετε πρώτα και μετά να του μιλήσετε.

  • Να χρησιμοποιείτε την έκφραση «είσαι μικρός ακόμα, θα σου πω όταν μεγαλώσεις». Προσπαθήστε να δώσετε μία αληθινή απάντηση ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία του παιδιού.
  • Να βιάζεστε να απαντήσετε στο παιδί όταν σας μιλά, καθώς αυτό επιδεικνύει ότι δεν ακούτε προσεκτικά αυτό που σας λέει.
  • Να χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως «δεν γίνεται να το έχεις», «σταμάτα…ή αλλιώς» «δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι, εσύ δεν θα κάνεις το ίδιο». Οι διαταγές δεν βοηθούν, αντιθέτως προκαλούν αντιδράσεις!
  • Να περνάτε, άμεσα ή έμμεσα, μηνύματα αρνητικής κριτικής με τον τόνο και την ένταση της φωνής σας επειδή με αυτό τον τρόπο θα στρέψετε τη προσοχή στα αρνητικά σημεία του παιδιού. Για παράδειγμα χρησιμοποιείστε τη θετική διατύπωση «σε παρακαλώ μίλησε ήρεμα» αντί για την αρνητική διατύπωση «σε παρακαλώ μην φωνάζεις».

 

Βοηθητικές Συμβουλές !

 

Αφιερώστε χρόνο καθημερινά για να ακούσετε τις δραστηριότητες της ημέρας. Δείξτε στο παιδί σας ότι ενδιαφέρεστε να μάθετε τα νέα του και ότι το ακούτε προσεκτικά. Επιπρόσθετα επιλέξτε να εκμεταλλευτείτε θετικά τον ουδέτερο χρόνο που περνάτε με το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο ή στη σειρά του ταμείου στο σουπερμάρκετ για να συζητήσετε μαζί του.

Επιλέξτε δραστηριότητες που ενισχύουν τις δεξιότητες επικοινωνίας, όπως συμμετοχή ή παρακολούθηση αθλημάτων, συζήτηση γύρω από επίκαιρα θέματα ή ακόμα ανάγνωση ιστοριών που είναι σε ελάχιστα ανώτερο γνωστικό επίπεδο από αυτό του παιδιού.

Συμπεριλάβετε το παιδί σας σε οικογενειακές συζητήσεις. Ανάλογα με την ηλικία, επιτρέψτε στο παιδί σας να εκφράσει την άποψή του, όπως για παράδειγμα σε θέματα που αφορούν αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα ή για το που θα πάτε διακοπές.

 

Προσοχή ! Μιλάτε ΜΕ τα παιδιά και όχι ΣΤΑ παιδιά. Ακούστε τι έχουν να πουν !

 

Photo by nenetus in FreeDigitalPhotos.net