Διαχειριστείτε το Άγχος σας με την Τεχνική Αναπνοής

bussiness man relax

Διαχειριστείτε το Άγχος σας με την Τεχνική Αναπνοής

Τεχνική Χαλάρωσης με τη χρήση της Αναπνοής

 

για Kαταπολέμηση του Έντονου Στρες

 

Γράφει η Μαρία Γκλιάου, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

 

Δοκιμάστε αυτή την τεχνική χαλάρωσης σε στιγμές έντονου στρες, ρυθμίζοντας την αναπνοή σας ακολουθώντας τον ρυθμό της εικόνας! Πολλές φορές κατα τη διάρκεια της ημέρας και κάτω από συνθήκες έντονης πίεσης και γρήγορων ρυθμών μπορεί να νιώσουμε ότι ξεχνάμε να αναπνεύσουμε σωστά και ότι δεν λαμβάνουμε αέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες μας οδηγεί να  αναπνέουμε γρηγορότερα, άρα οι ανάσες δεν είναι βαθιές, ανεβαίνουν οι παλμοί και η αρτηριακή πίεση. 

Tεχνική χαλαρωσης αναπνοης

Πώς να εφαρμόσετε σωστά την άσκηση:

♦ Απομακρυνθείτε από την εργασία ή δραστηριότητα που σας προκαλεί στρες, κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα και δίνοντας του εαυτού σας 5 λεπτά ηρεμίας.

♦ Ακουμπήστε με το ένα σας χέρι το στομάχι και με το άλλο το στήθος, ούτως ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε εαν λαμβάνεται την σωστή αναπνοή. Η αναπνοή επιθυμούμε να γίνεται διαφραγματικά, δηλαδή να φουσκώνει η κοιλιά και όχι το στήθος.

♦ Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη σας ακολουθώντας το ρυθμό της εικόνας (inhale) και γεμίστε το στομάχι σας.

♦ Έπειτα, εκπνεύστε από τη μύτη σας ακολουθώντας το ρυθμό της εικόνας (exhale).

♦ Επαναλάβετε, 8-10 φορές ή μέχρις ώτου νιώσετε πιο ήρεμοι.

 

 

Η χαλάρωση επιτυγχάνεται με την βαθιά διαφραγματική αναπνοή, η οποία βοηθά στον έλεγχο και την καταπολέμηση του στρες, καθώς επιτυγχάνει άμεση μείωση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης. Αυτή η τεχνική είναι μια εύκολη άσκηση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε όποιο χώρο και εαν βρισκόμαστε, και με την καθημερινή υιοθέτησή της επιτυγχάνουμε μείωση και έλεγχο του στρες σε υγιή επίπεδα, αλλά και αποφυγή κρίσεων πανικού. Δοκιμάστε την επίσης πριν κοιμηθείτε ! Θα σας βοηθήσει να ηρεμίσετε και να έχετε έναν πιο ποιοτικό ύπνο.

 

cover photo by nenetus in FreeDigitalPhotos.net
photo in breatheaware